Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

MAΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΡΚΕΛΑΚΙ !!!! ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ

Δριμεία επίθεση κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ εξαπέλυσε χθες από το Παρίσι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, με αφορμή τη σκληρή στάση της Γερμανίας για την ανάληψη τμήματος του κόστους διάσωσης κρατών-μελών της ευρωζώνης, κατηγορώντας την επί της ουσίας ότι με τη στάση της οδηγεί σε πιθανή χρεοκοπία χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

 Χαμογέλα, τσαντισμένο τον βλέπω... Παράλληλα, από το περιβάλλον του Ελληνα πρωθυπουργού εκφράστηκε αντίθεση στη γερμανογαλλική πρόταση να αναλάβουν το ρίσκο των μελλοντικών δανείων και ιδιώτες, ενώ εκφράστηκε η εκτίμηση ότι η άνοδος των spreads οφείλεται κυρίως στην επ' αυτού συζήτηση το τελευταίο διάστημα.

Από το Παρίσι, όπου βρίσκεται με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς προκειμένου να μετάσχει στη συνεδρίαση του συμβουλίου της στην έδρα του ΟΟΣΑ, ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στη Γερμανίδα καγκελάριο. «Δημιούργησε ένα κύκλο υψηλότερων επιτοκίων για χώρες που φάνηκε ότι ήταν σε δυσχερή θέση, όπως η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία», σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία, να σπάσει πλάτες, θα μπορούσε να οδηγήσει οικονομίες κρατών-μελών της ευρωζώνης στη χρεοκοπία. Ορισμένοι, όπως η γερμανική κυβέρνηση, έχουν προτείνει ότι οι τράπεζες που χρηματοδοτούν χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους θα έπρεπε να είναι έτοιμες να αναλάβουν το κόστος μιας πιθανής στάσης πληρωμών», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου, εκτιμώντας ότι «οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να καταπολεμήσουν και την απουσία δημοκρατικού ελέγχου στις χρηματοοικονομικές αγορές».

Φόρος στα χρηματιστήρια

Παρεμπιπτόντως, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε τη θέσπιση νέου φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών «ώστε να υπάρξουν έσοδα τόσο για τις χώρες-μέλη όσο και για την Ε.Ε. «Τα χρήματα αυτά», είπε, «σε συνδυασμό και με ένα φόρο στο διοξείδιο του άνθρακα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον μηχανισμό στήριξης ως παρακαταθήκη για την αντιμετώπιση της όποιας νέας κρίσης, αλλά και της ανάπτυξης στην Ε.Ε». Κατά την εκτίμηση του Ελληνα πρωθυπουργού ο φόρος αυτός επιφέρει κέρδη 400 δισ. ευρώ παγκοσμίως, ενώ θα επιφέρει κέρδη 200 δισ. ευρώ στην Ε.Ε. Με την πρόταση συμφώνησε και ο Ν. Σαρκοζί.

Στη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί συζητήθηκε και το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας προς την τρόικα.

Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τόσο ο Ν. Σαρκοζί όσο και ο πρόεδρος του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν είναι θετικοί ως προς αυτό το ενδεχόμενο. Πιθανός χρόνος συζήτησής του, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο, τότε που η σύνοδος θα ασχοληθεί με τη θεσμοθέτηση του μηχανισμού στήριξης, βάσει της γερμανογαλλικής πρότασης.

Ο κ. Παπανδρέου εκτιμά βεβαίως ότι το θέμα θα πάρει διαφορετική διάσταση αν στον μηχανισμό ενταχθεί και η Ιρλανδία, που επί του παρόντος πάντως το αποκλείει. Δεν απαντούν ωστόσο αν ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα μας.

Σαρκοζί και Παπανδρέου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του τελευταίου, συμφώνησαν και στο θέμα της θεσμοθέτησης του μηχανισμού στήριξης, διότι «θα βοηθήσει στην ολοκλήρωση της οικονομικής διακυβέρνησης, η έλλειψη της οποίας δημιουργεί ανισορροπίες, δυσκολίες και θύματα, όπως η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες που πλήττονται από τις διαθέσεις και την ανασφάλεια των διεθνών αγορών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου