Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Φως στον τέλειο μηχανισμό ρουφήγματος της γάτας


 

 ΛΟΝΔΙΝΟ Εδώ και πολύ καιρό οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν πώς καταφέρνουν οι γάτες να πίνουν γάλα (ή νερό) μέσα από ένα μπολ χωρίς να πιτσιλίζονται οι ίδιες ή το πάτωμα, σε αντίθεση με τους σκύλους οι οποίοι μουσκεύουν και τον εαυτό τους αλλά και τη γύρω περιοχή. Η κρατούσα θεωρία ανέφερε ότι η γάτα βυθίζει τη γλώσσα βαθιά μέσα στο γάλα και καταφέρνει να περιστρέψει τη γλώσσα της με τρόπο που να παίρνει ένα σχήμα σαν κουτάλα, ώστε να «συλλέγει» αρχικά μια ποσότητα υγρού και στην συνέχεια αυτό να πέφτει στο στόμα της.


Οπως φαίνεται, όμως, πίσω από το τέλειο ρούφηγμα της γάτας κρύ βεται ένας πολύπλοκος φυσικός μηχανισμός.

Ομάδες ερευνητών από τα αμερικανικά πανεπιστήμια ΜΙΤ, Πρίνστον και Βιρτζίνια χρησιμοποίησαν βιντεοκάμερα υψηλής ταχύτητας και διαπίστωσαν ότι η γάτα δεν βουτάει τη γλώσσα βαθιά μέσα στο γάλα ή στο νερό αλλά, αντίθετα, τοποθετεί μόνο την άκρη της στην επιφάνεια του υγρού και την ανεβοκατεβάζει ταχύτατα πάνω-κάτω.

Αυτή η κίνηση δημιουργεί μια τέλεια ισορροπία ανάμεσα στη βαρύτητα και στην αδράνεια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια στήλη υγρού η οποία κατευθύνεται κάθετα από τη γλώσσα στο στόμα και έτσι το σαγόνι και το υπόλοιπο σώμα της να παραμένουν στεγνά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου