Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

'Ημερολόγια μιας θλιμμένης βασίλισσας' με τον Goran Bregovic

Τη νέα παραγωγή του Goran Bregovic το αντιπολεμικό έργο 'Ημερολόγια μιας θλιμμένης βασίλισσας' με τη Μαρία Ναυπλιώτου στο ρόλο της Ντουσάνκα παρουσιάζει το Nέο Ρεύμα.


Λίγα λόγια για το έργο

Τα κείμενα έχουν την μορφή ημερολογίου και περιέχουν αποσπάσματα από επιστολές του Βόσνιου νομπελίστα συγγραφέα Ivo Adric, του Γάλλου λυρικού ποιητή του 16ου αιώνα Pierre de Ronsard, του ποιητή και κειμενογράφου Sidran, καθώς και του William Shakespeare.

Η δράση εξελίσσεται σε ένα δωμάτιο στο Σερβικό τμήμα του Σεράγεβο, κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου 1991-95. Η Dushanka (Μαρία Ναυπλιώτου), πλημμυρισμένη από φόβο και απόγνωση, ανακαλύπτει κρυμμένα μέσα στη Βίβλο, τα ημερολόγια της μητέρας της. Μια δυστυχισμένη γυναίκα που έζησε σε μια δυστυχισμένη εποχή, επιλέγει –για να μην γράψει τη δική της ιστορία-, να “μιλήσει” μέσα από ημερολόγια διάσημων γυναικών, από άλλες σκοτεινές εποχές, επινοώντας ότι είναι η Μαργαρίτα Βαλουά, η Βασίλισσα Μαργκό, η Νάντια Στάλιν κ.α. Οι γυναίκες αυτές, όπως κι εκείνη, θα μπορούσαν να ήταν ευτυχείς σε έναν κόσμο που δεν θα είχε δημιουργηθεί από τους άνδρες, στα μέτρα τους.

Μονόλογος με τη συνοδεία μουσικής κλασικού συνόλου και χορωδίας, η παράσταση εν είδει recitando accompagnato –φόρμα αγαπητή τον 16ο αιώνα που οδήγησε στην πρώτη όπερα του Μοντεβέρντι–, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του συνθέτη, ο οποίος έχει επιλέξει και τα κείμενα. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στις αρχές Ιουνίου στο Παρίσι, στο Festival St. Denis, μετά από σχετική παραγγελία στον συνθέτη Goran Bregovic. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου