Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Ρηγίλλης και Ιπποκράτους στη μάχη για το μαγικό «7»

Μάχη σε πολλαπλά μέτωπα δίνουν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στον αυριανό δεύτερο γύρο των εκλογών για την αυτοδιοίκηση. Ομως, η καθοριστική για τις εντυπώσεις αναμέτρηση θα γίνει στην Αττική και θα είναι διπλή, στην περιφέρεια και στον δήμο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου απέφυγε να εμπλακεί στο δεύτερο γύρο, στον οποίο το ΠΑΣΟΚ προσέδωσε καθαρά αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, σε μια εμφανή προσπάθεια να ευνοηθούν οι υποψήφιοί του από τις τοπικές συμμαχίες. Αντίθετα, ο Αντώνης Σαμαράς συνέχισε τις περιοδείες του και η Ν.Δ. επέμεινε στην αντιμνημονιακή στρατηγική της. Και τα δύο κόμματα επιχειρούν να προσεταιριστούν ψηφοφόρους, οι οποίοι στον πρώτο γύρο ψήφισαν υποψηφίους της ευρύτερης Αριστεράς, αλλά και να μειώσουν τον αριθμό εκείνων που στον πρώτο γύρο δεν προσήλθαν στις κάλπες.

Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνουν οι εκτιμήσεις, αύριο το βράδυ, είναι τα αποτελέσματα:

* Στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, λόγω του μεγέθους της. Ο Γιάννης Σγουρός είχε μικρό προβάδισμα στον πρώτο γύρο και στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι τον ευνοούν οι συσχετισμοί. Σ' αυτούς προτάσσουν το σχετικά υψηλό ποσοστό που έλαβε στον πρώτο γύρο ο Γιάννης Δημαράς, το οποίο αποδίδουν σε δυσαρεστημένους ψηφοφόρους, που θα επανέλθουν τώρα στη «φυσική» τους κάλπη. Ο δεύτερος του πρώτου γύρου, Βασίλης Κικίλιας, αποτελεί προσωπικό στοίχημα του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ποντάρει στην ψήφο δυσαρέσκειας προς τον κυβερνητικό υποψήφιο.

* Στο ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, όπου το μικρότερο, διαχρονικά, ποσοστό που συγκέντρωσε ο υποψήφιος της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης καθιστά, για πρώτη φορά, αμφίρροπη την έκβαση της αναμέτρησης. Ο κ. Κακλαμάνης εμφανίζεται χωρίς εφεδρείες, καθώς το ΛΑΟΣ τον είχε υποστηρίξει από τον πρώτο γύρο, ενώ ο Γιώργος Καμίνης ποντάρει σε ψήφους από τα αριστερά του, καθώς έχει εξασφαλίσει υποστήριξη από μεμονωμένα στελέχη, ιδίως από το χώρο του Συνασπισμού.

* Στο ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, όπου η Ν.Δ. αναγκάστηκε να αλλάξει υποψήφιο, λόγω της φθοράς που παρουσίασε ο Β. Παπαγεωργόπουλος. Ο νέος υποψήφιος Κ. Γκιουλέκας προηγήθηκε στον πρώτο γύρο και ποντάρει στις ψήφους του ΛΑΟΣ και σε εκείνες που πήρε ο Στ. Παπαθεμελής για να κόψει πρώτος το νήμα. Αντίθετα, ο Γ. Μπουτάρης ποντάρει περισσότερο στην, ενδεχόμενη, διάθεση των Θεσσαλονικέων να αλλάξουν διαχειριστές στο δήμο, ύστερα από 26 χρόνια.

* Στο ΔΗΜΟ του ΠΕΙΡΑΙΑ, όπου υποχρεώθηκε το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει υποψήφιο (Μίχας αντί Φασούλα) και την τελευταία βδομάδα γίνονται «ανέλπιστες» συμμαχίες, με επίκεντρο τον συνδυασμό του Π. Μαντούβαλου (ήταν τρίτος στον πρώτο γύρο). Ο ίδιος ο κ. Μαντούβαλος έκανε δήλωση υποστήριξη στον επίσημο υποψήφιο της Ν.Δ. Β. Μιχαλολιάκο, όμως πολλοί σύμβουλοι του συνδυασμού του αντέδρασαν και τάχθηκαν στον πλευρό του Γιάννη Μίχα.
Ο συνολικός αριθμός των περιφερειών που θα κατακτήσει κάθε κόμμα θα αποτελέσει άλλο ένα κριτήριο που θα κρίνει τη νίκη. Και τα δύο δίνουν μάχη να έχουν το μαγικό αριθμό εφτά, που αποτελεί την πλειοψηφία (σε σύνολο 130), αν και είναι διαφορετική η βαρύτητα καθεμιάς.

**Στην ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, το αποτέλεσμα θα προσμετρηθεί στον τομέα των εντυπώσεων, καθώς ο κ. Σαμαράς αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εκλογή του κ. Δράκου (είναι νομάρχης στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μεσσηνία). Στον πρώτο γύρο είχε προηγηθεί ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Π. Τατούλης, που υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ. *

Πεταλωτής: Τις συμμαχίες τις κρίνει ο λαός

Στον αριθμό «εφτά» και στους ψηφοφόρους που προτίμησαν στον πρώτο γύρο συνδυασμούς της Αριστεράς ποντάρει το ΠΑΣΟΚ για να κερδίσει τις εντυπώσεις στον αυριανό δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών και να μπορέσει να πάρει μια ανάσα εν όψει μια δύσκολης κυβερνητικής συνέχειας.

Σε αυτή τη μάχη το ΠΑΣΟΚ ελπίζει στη βοήθεια των ψηφοφόρων των κομμάτων της Αριστεράς, παρά το γεγονός ότι οι ηγεσίες τους έδωσαν γραμμή για λευκό, άκυρο και αποχή. Επ'αυτού είναι χαρακτηριστική η χθεσινή δήλωση του γραμματέα του κόμματος Μιχάλη Καρχιμάκη, που τόνισε ότι είναι βέβαιος πως με τη μεγάλη πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών, «θα συναντηθούμε αυτή την Κυριακή, στην κάλπη».

Οπως είπε «η μεγάλη πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών δεν θα μείνει αμέτοχη γιατί δεν έχει μάθει να παρακολουθεί αλλά να διαμορφώνει τις εξελίξεις».
«Στην Αττική, στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, παντού, σε όλη την Ελλάδα, θα συναντηθούμε με την πλειοψηφία των πολιτών που τοποθετούν τον εαυτό τους στη μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, για να δώσουμε τη νίκη, σε συνδυασμούς και πρόσωπα που πιστεύουν και μπορούν να αναδείξουν τις δυνατότητες και τον πλούτο των τοπικών κοινωνιών», είπε.

Ο πρωθυπουργός

Πάντως, τα δημοσιεύματα περί ανίερων συμμαχιών τύπου '89 μεταξύ Ν.Δ. και Αριστεράς έχουν πολώσει το κλίμα μεταξύ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ από τη μια μεριά και ΠΑΣΟΚ από την άλλη, καθώς τα δύο κόμματα της Αριστεράς κατηγόρησαν το ΠΑΣΟΚ για προβοκάτσια. Η κυβέρνηση επισήμως σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, χωρίς όμως να εξαφανίσει το θέμα, ανακοίνωσε μέσω του εκπροσώπου της Γ. Πεταλωτή προχθές ότι συμμαχίες πάντα γίνονται στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά αν είναι ιερές ή ανίερες θα το κρίνει ο λαός.

Ο Γ. Παπανδρέου την τρέχουσα εβδομάδα δεν έκανε καμία προεκλογική παρέμβαση. Ομως αρκετοί υπουργοί μετά την εσωστρέφεια και την γκρίνια στην οποία επιδόθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και τον τρόπο λήψης των κυβερνητικών αποφάσεων, από την Τετάρτη και μετά βγήκαν εκτός των τειχών για να βοηθήσουν στις περιφέρειές τους. Τα μαχαίρια για την ώρα τα έβαλαν στις θήκες και ίσως τα βγάλουν από τη Δευτέρα για να επιδοθούν στο προσφιλές τους σπορ των εσωκομματικών μαχαιρωμάτων.

Μετά το προβάδισμα των δύο μονάδων της περασμένης Κυριακής η κυβέρνηση θέλει και την πλειοψηφία των περιφερειών, για να μπορεί να υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ είναι ακόμη πλειοψηφικές στην ελληνική επικράτεια. Με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής έχει το προβάδισμα στην Αττική, τη Δ. Ελλάδα, την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, την Πελοπόννησο (με τον διαγραφέντα από τη Ν.Δ. Π. Τατούλη), τη Στερεά Ελλάδα, ενώ έχει ήδη κερδίσει δύο περιφέρειες την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο.

Αυξημένες πιθανότητες για νίκη θεωρούν στο ΠΑΣΟΚ ότι έχουν και στα Ιόνια νησιά. Ευελπιστούν πως οι ψηφοφόροι της περασμένης Κυριακής του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ Γ. Καλούδη θα στηρίξουν τον επίσημο υποψήφιο του κόμματος Η. Μπεριάτο που αναμετράται με τον νεοδημοκράτη Σπύρο Σπύρου. Πράσινα στελέχη λένε ότι από αυτές τις οχτώ αν κερδίσουν τις εφτά και μέσα σε αυτές είναι και η Αττική, θα είναι απολύτως ευχαριστημένοι.

Οσον αφορά τους δήμους ο διακαής πόθος είναι η Αθήνα. Μάχη ψήφο με ψήφο αναμένεται να γίνει στον Πειραιά μεταξύ Γ. Μίχα και Β. Μιχαλολιάκου, με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ (Μίχα) να αισιοδοξεί ότι θα κόψει αυτός πρώτος το νήμα. Καλύτερες συνθήκες από κάθε άλλη φορά για το ΠΑΣΟΚ έχουν διαμορφωθεί στη Θεσσαλονίκη, καθώς ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γ. Μπουτάρης, τον οποίο στηρίζει, απέχει μόνο λίγες μονάδες από τον Κ. Γκιουλέκα της Ν.Δ.

Κρας τεστ για Σαμαρά

Με στόχο να βγει ενισχυμένος από το πρώτο εκλογικό κρας τεστ που περνάει ως πρόεδρος της Ν.Δ., ο Αντώνης Σαμαράς τα δίνει όλα μέχρι το παρά πέντε του δεύτερου γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.
Αν κεφαλαιοποιήσει την «πολύ θετική», όπως τη θεωρεί, εμφάνιση της Ν.Δ. στον πρώτο γύρο, εκτιμά ότι:

1 Θα παγιώσει την ηγετική του θέση στο κόμμα έπειτα από μια μακρά περίοδο εσωκομματικών αναταράξεων και ανακατατάξεων.

2 Θα περιορίσει το πεδίο ανάπτυξης του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη, το οποίο παίρνει σάρκα και οστά στις 21 Νοεμβρίου.

3 Θα δυσχεράνει τις κινήσεις του Γιώργου Καρατζαφέρη μετά την αδυναμία του ΛΑΟΣ να εισπράξει μέρος της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Η επιβεβαίωση της «θετικής καταγραφής» του πρώτου γύρου εκτιμάται ότι θα περιορίσει και τις φωνές μέσα στη Ν.Δ. που δεν θριαμβολογούν, διότι η «άλλη» πραγματικότητα είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2009, σημείωσε ένα ποσοστό που αποτελεί το νέο ιστορικό χαμηλό της παράταξης και έχασε γύρω στους 450.000 ψηφοφόρους.

Τρεις είναι οι στρατηγικοί στόχοι του Α. Σαμαρά, που για να επιτευχθούν θα πρέπει να ψηφίσουν τους υποψήφιους της Ν.Δ. ψηφοφόροι και άλλων κομμάτων του αντιμνημονιακού μετώπου και όχι μόνο (ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, σχηματισμών όπως του Παπαθεμελή, της Χρυσής Αυγής κ.λπ.):

1 Η Ν.Δ. επιδιώκει να κερδίσει 5-7 περιφέρειες από τις 13: Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ηπειρο, Βόρειο Αιγαίο, Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Αττική. Μπήκε στον προεκλογικό αγώνα προσδοκώντας σε 2-3 και εκτιμά ότι τώρα παλεύει σχεδόν στα ίσια με το ΠΑΣΟΚ άλλες 3-4.

2 Σε ό,τι αφορά τους τρεις μεγάλους δήμους, η Ν.Δ. τα δίνει όλα για να πάρει και τους τρεις. Μετά το αποτέλεσμα-σοκ του Νικήτα Κακλαμάνη, που τον είχαν σίγουρο, μπήκαν στην άκρη πικρίες του παρελθόντος και ο Σαμαράς έδωσε εντολή για κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού, στη λογική ότι θα ήταν πλήγμα και για τον ίδιο, η Ν.Δ. να χάσει το Δήμο Αθηναίων έπειτα από 26 συνεχή χρόνια (1986). Στη Θεσσαλονίκη, ο Γκιουλέκας είναι επίσης προσωπική επιλογή του προέδρου και εκτιμούν ότι θα υπερκεράσει τον Μπουτάρη με τις ευλογίες του Ανθιμού και του Παπαθεμελή. Οσο για το Δήμο Πειραιά, γην και ύδωρ έδωσαν στον Μαντούβαλο για να στηρίξει τον εχθρό του Μιχαλολιάκο, ώστε να υπάρχουν πιθανότητες ο δήμος να επιστρέψει στη Ν.Δ.

3 Κικίλιας και Δράκος είναι τα άλλα δύο προσωπικά στοιχήματα του Αντώνη Σαμαρά. Ξεκίνησαν με όλους τους οιωνούς εναντίον τους και τώρα όλα είναι ανοιχτά.

Ψηφοδέλτια «κύριε Παπανδρέου, αλλάξτε πορεία»

Το χαρακτήρα της υπερκομματικής ψήφου που θα κατευθυνθεί στους υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να δώσει ο Αντώνης Σαμαράς. «Το ψηφοδέλτιο «κύριε Παπανδρέου, αλλάξτε πορεία» πρέπει να βγει ακόμα πιο ενισχυμένο από τις κάλπες» δήλωσε σε μήνυμά του στον ελληνικό λαό χθες το βράδυ.

«Εχετε μεθαύριο την ευκαιρία να στείλετε από παντού ένα μήνυμα ηχηρό» συνέχισε. «Που δεν θα μπορέσουν και πάλι να το αγνοήσουν, που δεν θα κάνουν ό,τι δεν το άκουσαν» πρόσθεσε χτυπώντας το καμπανάκι για νέα «έκτακτα μέτρα». «Στείλτε το !» είπε για το μήνυμα. «Μην το κάνετε για οποιοδήποτε κόμμα. Κάντε το για τη χώρα, κάντε το για τα παιδιά σας». «Τώρα πια οι εκβιασμοί έχουν καταρρεύσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου